Budgeten en seger för Folkpartiet

Idag presenterades budgeten för nästa år. Det är glädjande att kunna konstatera att den innehåller flera framgångar för oss i Folkpartiet.

Vi i Folkpartiet har länge slagits för att bevara servicehusen. Vi har gjort detta eftersom vi menar att äldre så långt som möjligt ska få välja det boende som passar dem. Många äldre väljer att bo kvar hemma allt längre i stället för att flytta till ett boende. Men även de som inte vill eller kan bo kvar måste ha någonstans att flytta till.

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om mycket gamla personer som inte får flytta till servicehus fast de vill och behöver. Tyvärr är det en utveckling som vi har sett även i Stockholms stad. Siffror från äldreförvaltningen pekar på att 40 procent av ansökningarna om servicehus avslås, samtidigt som många platser står tomma.

Därför är det glädjande att vi nu kan föreslå i budgeten att särskild hänsyn ska tas till ålder och ensamhet när behovet av plats på servicehus bedöms. Det kommer förhoppningsvis att leda till att fler som behöver plats verkligen får det.

Idag är man hänvisad till att ansöka om servicehus i stadsdelen där man bor. Om man har släkt och vänner i en annan del av staden finns det ingen möjlighet att flytta dit – och för en person som behöver bo i servicehus blir det då kanske inte så lätt träffa sina nära så ofta som man vill. Risken finns att isoleringen och ensamheten tilltar.

Folkpartiet tar äldres ensamhet på stort allvar. Vi tycker att det är mycket bra att man i budgeten ger äldrenämnden i uppdrag att utreda införandet av ett valfrihetssystem för servicehus, så att man ska kunna ansöka om boende även utanför den egna stadsdelen. Det ska bli intressant att se hur oppositionen tar emot det förslaget. Vi räds inte en debatt om den här frågan.

***

En viktig budgetsatsning på socialnämndens område är att Projekt Vinternatt, som vänder sig till hemlösa medborgare från andra EU-länder, får pengar för att fortsätta och utökas. För två veckor sedan besökte jag Convictus, en organisation som arbetar mot hemlöshet. Vi fick en mycket intressant och tankeväckande förmiddag under guidning av verksamhetschef Claes Heijbel. I samband med besöket på Convictus Bryggan i Hjorthagen fick vi  titta in i Vinternatts lokaler. Platserna där lottas ut kyliga vinterkvällar. Det är mycket bra att verksamheten nu kan utökas.

Förra veckan deltog jag vid en konferens om stadens nya hemlöshetsstrategi, som kommer att behandlas i socialnämnden under hösten. Strategin betonar vikten av ett målgruppsanpassat arbete med fokus på unga, barnfamiljer, äldre och personer med psykisk ohälsa. Särskilt glädjande är att vi har kunnat få stöd för strategin över blockgränserna.

Situationen för varje hemlös person är unik, och vägen till ett fast boende kräver att en stor mängd problem måste lösas. En del måste få behandling mot missbruk eller psykiska problem, men aktörerna på bostadsmarknaden måste också kunna tillhandahålla lämpliga boenden, något som upptar allt mer av stadsdelarnas tid och energi.

Jag hade gärna sett att budgeten hade innehållit ett förslag om att tillsätta en hemlöshetssamordnare, som hade kunnat ta ett helhetsgrepp om dessa komplexa frågor. Nu fick vi inte igenom det den här gången, men vi fortsätter att driva frågan.

Annonser

0 Responses to “Budgeten en seger för Folkpartiet”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Välkommen till bloggen!

Varmt välkommen till min blogg. Har kommer jag att skriva om aktuella frågor som jag ställs inför i mitt politiska arbete. Jag kommer bland annat att berätta om mitt arbete i Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd. Jag vill gärna läsa dina synpunkter och föra ett samtal. Välkommen! Ann-Katrin Åslund
Annonser

%d bloggare gillar detta: