Välfärden behöver fler företag

I veckans nummer av Mitti Västerort/Spånga har jag och Anna Starbrink, som är landstingspolitiker med en artikel om valfrihet och mångfald i välfärden. Så här skrev vi:

Stockholmarna väljer fritt vilken hemtjänst som ska komma hem till dem eller vilket äldreboende de ska flytta till när den dagen kommer. Småbarnsföräldrarna väljer själva dagis och eleverna kan söka sig till olika skolor. Man väljer sin egen husläkare och bestämmer vilken tandläkare man vill gå till. Dessutom finns det många aktörer som ger vård, omsorg och annan välfärd även inom områden där man ännu inte själv som privatperson kan välja fritt. Samtidigt delar vi gemensamt på finansieringen genom skatterna. Allt detta har på kort tid vuxit fram och kommit att uppskattas av stockholmarna som fått mer makt över sin vardag.

Konkurrensen bra och nödvändig. Den sporrar kvalitetsutvecklingen, ger var och en av oss möjlighet att få just våra behov och önskemål tillgodosedda och bidrar till innovationskraft i välfärdssektorn.

Nu väcks dock röster från ledande socialdemokrater i staden som vill få med sin sitt parti på att hindra välfärdsföretagare att gå med vinst.

Det finns flera problem med detta. För det första drivs många av de mest uppskattade välfärdsverksamheterna idag i privat regi av olika företag. Det gäller bland annat Capio som driver S:t Görans sjukhus, men också många vårdcentraler, tandläkarmottagnigar, skolor, förskolor och så vidare. Om vi plötslig ändrade spelreglerna skulle utvecklingen snabbt ta många steg tillbaka och stockholmarna skulle förlora många bra verksamheter.

Visst finns det fortfarande brister i kvalitet och pengar som inte används på rätt sätt inom välfärdssektorns, oavsett om de drivs offentligt eller privat. Lösning på detta är knappas att förhindra framgångsrika entreprenörer att få avkastning på sitt satsade kapital.

Långt viktigare än att reglera äganderätt och jaga egenföretagare är att ställa samma krav på alla skolor eller förskolor eller vårdcentraler oavsett om de drivs av politiska nämnder eller bolagsstyrelser.

Anna-Katrin Åslund (FP), v. ordf. kommunstyrelsen

Anna Starbrink (FP), ledamot av landstingsfullmäktige

Annonser

0 Responses to “Välfärden behöver fler företag”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Välkommen till bloggen!

Varmt välkommen till min blogg. Har kommer jag att skriva om aktuella frågor som jag ställs inför i mitt politiska arbete. Jag kommer bland annat att berätta om mitt arbete i Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd. Jag vill gärna läsa dina synpunkter och föra ett samtal. Välkommen! Ann-Katrin Åslund
Annonser

%d bloggare gillar detta: