Många goda krafter för ett tryggt Spånga

Igår kväll var jag på ett mycket bra möte i Spånga Folkan.  För ett par månader sedan var det oroligt vid Spånga Station, flera incidenter med rån och bråk. Två  initiativrika föräldrar inbjöd till möte bland annat för att få fler vuxna ut på nattvandring. Tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara vid det mötet men igår var vi 25 personer som inbjudits för att få mer information och diskutera förslag till förbättringar.

En polis från Västerortspolisens ungdomsgrupp f.d rånkommissionen berättade om hur de jobbade och informerade samtidigt om att det nu var lugnt vid Spånga station. Han påpekade också att den bild som givits i media vad beträffar oroligheterna vid flera tillfällen inte varit den korrekta. Från socialtjänsten i stadsdelen informerade Johan Lusth om det intensiva arbete som pågår sedan ett antal år när det gäller ungdomar som begår brott. Självklart kom det många frågor och Spånga föräldrarna uppmanades av polisen att hålla koll på sina ungdomar inte bara när det gäller alkohol utan också när det gäller droger.  Spångaföräldrarna informerades också om att de bör vara observanta på om deras barn är involverade i olika kostellationer runt fotbollshuliganismen. De så kallade firmorna har unga medlemmar från Spångadelen, en annan form av gängbildning än vad vi är vana vid från andra delar av stadsdelen. Jag tror att en del av  informationen kom som en överraskning för många. Att alkoholen är ett problem i gamla Spånga kände de flesta till men inte att narkotikan (hasch och kokain) också  måste uppmärksammas.

Vi som var där är på många olika sätt engagerade för hela stadsdelens bästa. Där fanns bland annat flera grannstödjare, representanter från Spånga IS, föräldrarförening, fritidsgården Spånga Folkan och Grottan, fältassistent , närpolis, polisvolontärer och föräldrar. Från stadsdelsnämnden och förvaltningen var undertecknad samt Michael Frejd BRÅ-samordnare med.  Det är tydligt att vi är många som är engagerade och villiga att göra en insats för tryggheten i stadsdelen. Ett enkelt och bra sätt är att engagera sig som nattvandrare. Det är bara att infinna sig kl 21 vid Grottan (Spånga Gymnasium) fredag eller lördagkvällar.www.nattvandring.nu

Nattvandrare kan såklart inte ersätta polisen men vi ska heller inte tro att vi någonsin någonstans kan få så många poliser eller fältassistenter så att de kan ersätta föräldraransvar och vuxenengagemang när det gäller att finnas ute bland ”vanliga” ungdomarna på helgkvällarna. Vi är nog många som inte heller tycker det är önskvärt att föräldrar ersätts av poliser.

Annonser

0 Responses to “Många goda krafter för ett tryggt Spånga”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Välkommen till bloggen!

Varmt välkommen till min blogg. Har kommer jag att skriva om aktuella frågor som jag ställs inför i mitt politiska arbete. Jag kommer bland annat att berätta om mitt arbete i Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd. Jag vill gärna läsa dina synpunkter och föra ett samtal. Välkommen! Ann-Katrin Åslund
Annonser

%d bloggare gillar detta: